Η ελευθερία χωρίς σοσιαλισμό είναι προνόμιο και αδικία και ο σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι υποδούλωση και βαρβαρότητα . .Μιχαήλ Μπακούνιν

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Το κείμενο της Τοπικής Ένωσης Βόλου της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε από τη σημερινή παρέμβαση εξώ από κατάστημα της Pizza Fun


NO FUN IN PIZZA FΑN
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ
Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ

Στα καταστήματα της Pizza Fan οι άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας συναντούν το εργοδοτικό τσαμπουκά, με τους εργαζόμενους να δέχονται συνεχώς εκφοβισμούς, απειλές, μπαράζ εκδικητικών και συνδικαλιστικών απολύσεων και γενικότερα κάθε μορφή εργασιακής τρομοκρατίας. Τα ένσημα (δώρα, άδειες, επιδόματα) που αναλογούν στους εργαζόμενους πάνε περίπατο, ο χρόνος εργασίας συρρικνώνεται, ενώ ταυτόχρονα εντατικοποιείται, τα εργατικά ατυχήματα είναι αμέτρητα, τα παραπάνω λεφτά που αναλογούν στους εργαζόμενους (πχ για Κυριακές, υπερωρίες, νύχτες) δεν πληρώνονται ποτέ, το ωράριο ποτέ δεν είναι σταθερό, οι εργαζόμενοι παρακολουθούνται σε κάθε τους κίνηση από κάμερες, ενώ οι διανομείς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια, τα οποία, τη στιγμή που είναι κακοπληρωμένοι, δυσκολεύονται πολλές φορές να τα συντηρούν επαρκώς, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να πλουτίζουν τα αφεντικά εις βάρος των ζωών τους.

Απέναντι στις συνθήκες κάτεργου, που επικρατεί στα καταστήματα της Pizza Fan και στο καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας όποιος αντιδράσει δέχεται απαντήσεις από τα αφεντικά όπως: «ότι λέμε στο μαγαζί μας είναι νόμος» , «από ‘δω και στο εξής θα σου μιλάω άσχημα», «είσαι υπάλληλος μου, πώς τολμάς και μιλάς;» και η λίστα δεν έχει τελειωμό.
Στην περίπτωση του συναδέλφου ΑΜ, ο οποίος προσλήφθηκε ως διανομέας στην Pizza FAN με τετράωρη απασχόληση στο υποκατάστημά της στο Βόλο (Δεληγιώργη - Κωνσταντά), απολύθηκε σε λιγότερο από ένα μηνά τη στιγμή που πριν απ αυτή τη δουλεία ήταν 3 χρόνια άνεργος. Η απόλυση του συναδέλφου είναι τελείως άδικη και ήρθε να προστεθεί στο καθεστώς αδικίας που ο ίδιος βίωνε με απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά σε ρεπό, απασχόληση σε θέματα που δεν ήταν της ειδικότητας του, στην υπερβολικά αυστηρή χρονομέτρηση του χρόνου για τη διανομή, πριν καν ο ίδιος ανέβει στο μηχανάκι κτλ.

Η ειδοποίηση για την απόλυση του ήταν τηλεφωνική, ενώ όταν την επόμενη μέρα πήγε από το κατάστημα και ρώτησε για ποιο λόγο απολύονταν τη στιγμή που ήταν συνεπής στα καθήκοντα του και δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, η προϊστάμενη του είπε να υπογράψει την καταγγελία της σύμβασης με την παραίτηση και μετά θα λάμβανε εξηγήσεις. Ο συνάδελφος δεν υπέγραψε την καταγγελία και με εντολή της προϊσταμένης αποχώρησε από τη δουλειά του. Η εταιρεία αναγκάστηκε να κοινοποιήσει την απόλυση του με εξώδικο.

Ο επόπτης των καταστημάτων Θεσσαλίας και Βορείου Ελλάδας επικοινώνησε με το συνάδελφο και του είπε ότι η έλλειψη χημείας μεταξύ του εργαζόμενου και της προϊσταμένης είναι ο λόγος απόλυσης. Προφανώς, τα αφεντικά και τα τσιράκια τους εννοούν με τη λέξη «χημεία» τη δουλικότητα που θεωρούν ότι πρέπει να τους δείχνει ο εργαζόμενος.
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο κατάστημα τις Pizza Fun στην Πάτρα, η Ράντκα Νικόλοβα, 38 χρονών, που ήταν εργάτρια στην κουζίνα βρέθηκε νεκρή εν ώρα εργασίας, κλειδωμένη μέσα στο κατάστημα. Η επιτροπή εργαζόμενων στην Pizza Fan έχει ενημερώσει πολλές φορές για τη στυγνή και απάνθρωπη εκμετάλλευση των εργαζόμενων στη κουζίνα και γενικότερα σε κάθε εργασιακό καθήκον στα καταστήματα, που ουσιαστικά θέτουν την ίδια την ανθρωπινή ζωή σε κίνδυνο.
Ενάντια στην επίθεση των αφεντικών στις ζωές μας, καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού να οργανωθούν και να προετοιμάσουν εκείνες τις συνθήκες για τη συνδικαλιστική-ταξική τους αντεπίθεση. Ενάντια στα εργατικά ατυχήματα, στους μισθούς πείνας, στον εργοδοτικό τσαμπουκά-τρομοκρατία και στους χώρους εργασίας κάτεργα, η οργάνωση της τάξης μας και η ταξική αλληλεγγύη.


                          ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΔΙΑΝΟΜΕΑ